Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ve Dvoře Králové se uskutečnilo vikariátní setkání dětí


Datum:

Ve Dvoře Králové se uskutečnilo vikariátní setkání dětí

společným symbolem byl kobereček, kde každé dítě zastupovala jedna nitKatechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého vyzvalo katechety a kněze jednotlivých vikaritů ke spolupráci na společném úsilí evangelizace a katechizace dětí a jejich rodičů. Jednou z možných forem jsou vikariátní setkání, na jejichž přípravě se podílí více farností. Účelem je prohloubit vzájemnou mezifarní spolupráci a umožnit zvláště dětem a jejich rodinám z malých farností prožít společenství a přináležitost k místní církvi v menším společenství a tedy rodinnější atmosféře, než umožňuje diecézní setkání. KPC přislíbilo organizátorům těchto setkání kromě metodické pomoci či konzultace finanční dotaci určenou především na nákup pomůcek, dárků pro děti a zajištění odborných a technických služeb. Na tuto výzvu i nabídku jako první odpověděl trutnovský vikariát, ve kterém se dne 16.5.2009 na faře ve Dvoře Králové nad Labem konalo setkání dětí z Trutnovského vikariátu. Přijelo 52 dětí z různých společenství a skupinek, aby se vzájemně poznaly, navázaly kontakty a prožily velmi pěkně připravený program navzdory nepřízni počasí. Děti na deseti stanovištích poznávaly události ze života svatého Pavla. Setkání vyvrcholilo slavením u eucharistického stolu.
Další vikariátní setkání se připravuje na Jičínsku. Pracovnice KPC děkují všem organizátorům za jejich úsilí.

společné slavení eucharistie, které z nás tvoří společenstvíNaše vikariání setkání dětí plánované na 16. 5. 2009 proběhlo moc hezky - nad naše očekávání. Promiňte, že předkládám hodnocení na samém počátku, aniž bych vůbec stihla setkání představit. Chci tím jen předeslat, že ke zdárnému průběhu akce přispěla mnohem víc otevřenost, vstřícnost, chuť a spolupráce účastníků než dokonale zajištěné vnější podmínky.

Od samého rána padal hustý déšť a nám, organizátorům, se hroutil jeden bod programu za druhým. Většina jich totiž vyžadovala prostor k pohybu, který nám měla umožnit farní zahrada. Děti z Trutnova, Úpice a Vrchlabí dorazily dle plánu na 10. hodinu, kdy už královédvorští účastníci, vybaveni příslušnými úkoly, netrpělivě hosty vyhlíželi. Vstupní hala fary se zaplnila do posledního místečka, ale nic nenaznačovalo tomu, že by  stísněné podmínky měly někomu vadit.

Každé ze společenství se nejprve představilo písničkou, soutěží nebo poznávacím kvízem, vzájemně se přestavili i jednotlivci. Hudební tým nás naučil pokřik – to vše v režii malých animátorů.  Prostor v úvodním programu dostal i otec Wieslaw a otec Mariusz s duchovním slovíčkem, modlitbou a požehnáním.

Druhý blok programu probíhal na 10 různých stanovištích, na kterých jsme poznávali jednotlivé události ze života svatého Pavla. Ti kteří zdárně absolvovali úkoly s nimi spojené, mohli si vyzvednout 10 růžencových zrn a navléci je spolu s křížkem do desátku růžence. Modlitba totiž, ať už růžencová nebo jakákoli jiná, je klíčem k lidským srdcím a tento klíč musí mít každý apoštol u sebe – to nám připomínal otec Wieslaw v mešní promluvě.

Po obědě a nácviku písniček vyvrcholilo naše setkání slavením Eucharistie. Sešli jsme se u jednoho stolu slova i oběti, přinesli své dary duchovní i symbolické – kytici vlastnoručně vyrobených květin a pestrý kobereček, ve kterém mohl každý nalézt své tkanivo.  Provázela nás jedna důležitá myšlenka: jsme Božími dětmi s obrovskými výsadami, proč se tedy za víru stydět?!

Jsem přesvědčena o tom, že pro těch zúčastněných 52 dětí bylo bylo setkání povzbudivým a přínosným v životě víry. A my katecheté spolu s duchovními otci máme k sobě zas o něco blíž. Dík patří KPC za finanční podporu, sousedům katechetům za pomoc a spolupráci, panu faráři Czekalovi za vstřícnost s jakou dal k dispozici faru, která v sobotu skutečně vřela.

 

za organizační tým

s. Ludmila Matysková

 

 

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.