Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pozvání na nové cesty katecheze


Datum:

Pozvání na nové cesty katecheze

Obálka druhého čísla
Ve farnostech královéhradecké diecéze probíhá řada aktivit, jejichž účelem je podpora společenství mezi námi, křesťany. Scházejí se rodiny, senioři, konají se různá farní setkání. Součástí některých z nich jsou i různé katechetické programy určené na prohloubení víry nebo na první evangelizaci zaměřenou na poznání víry a její přijetí. Těchto iniciativ se většinou ujímají kněží a katecheti, často jsou to také animátoři různých společenství, spolupracovníci kněží ve farnostech apod. Katechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého poskytuje podobným iniciativám metodickou pomoc a možnost dalšího vzdělávání zaměřeného na obsah a formu katechetických a evangelizačních programů. Proto se aktivně zapojilo do celostátního projektu Katechetické sekce ČBK, která začala od roku 2009 vydávat nový čtvrtletník, revue CESTY KATECHEZE pro katechetiku a náboženskou pedagogiku. Chceme tento čtvrtletník doporučit vašemu zájmu. Více informací najdete v níže uvedeném článku a na http://www.cestykatecheze.cz/.

 

V únoru 2009 začal vycházet nový profesní časopis s názvem "Cesty katecheze", vydávaný ČBK, jehož hlavním posláním je poskytovat nové pohledy a možnosti katecheze, která dnes plní úkoly v různých etapách víry člověka. Jedná se o tzv. první evangelizaci (hlásání evangelia s cílem probudit zájem o víru), iniciační katechezi (doprovázení procesem zakořeňování ve víře a proměny života podle ní) a trvalou katechezi (doprovázení na "hloubku" ve vztahu k Bohu, kdy se člověk učí odevzdávat mu svůj život a je ochoten sloužit druhým, objevovat a naplňovat své povolání a přijmout spoluzodpovědnost za poslání církve).

Katecheze patří k hlavním úkolům biskupské služby, významnou měrou se na ní podílejí kněží a katecheti, ale také další spolupracovníci jak ve farnostech, tak ve specifických oblastech pastorace (působení mezi mládeží, studenty, seniory, klienty charitních zařízení, programy pro rodiny apod.).

Časopis může zájemcům, kteří se na uvedených činnostech církve podílejí, nabídnout objasnění mnohých otázek a témat, poskytnout nové podněty ke skutečnostem, které nás nutí k přemýšlení, a v neposlední řadě poskytnout scénáře katechetických programů, které lze použít pro různé skupiny adresátů. K těmto scénářům nabízí i řadu především obrazových pomůcek prostřednictvím internetových stránek http://www.cestykatecheze.cz/.

První ročník časopisu je věnován čtyřem výrazným formám Boží lásky, a to proto, že hlásáním Boží lásky začíná každá evangelizace i obnova vztahu k Bohu. Druhý ročník (2010) bude zaměřen na hlavní tajemství a poselství naší víry: na velikonoční tajemství a vše, co s ním souvisí. Časopis své čtenáře postupně provede jednotlivými etapami přijetí a rozvíjení víry a nabídne různé přístupy a postupy v katechezi.


Podrobné informace i možnost přihlášení časopisu nabízejí internetové stránky www.cestykatecheze.cz.
Kontakt na redakci: Arcibiskupství olomoucké, redakce časopisu Cesty katecheze, Centrum pro katechezi, Biskupské nám. 2, Olomouc 771 01, tel.: 739 344 194, 587 405 241, e-mail: redakce [at] cestykatecheze.cz (redakce[at]cestykatecheze[dot]cz).


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.