Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hasičská pouť 2009 v poutním areálu Hora Matky Boží v Králíkách


Datum:

Hasičská pouť 2009 v poutním areálu Hora Matky Boží v Králíkách

Letos poprvé se konala na Hoře Matky Boží v Králíkách, hasičská pouť. Jinými slovy „pouť ke svatému Florianovi“. Přípravy byly veliké. Organizátoři akce – Hotel Poutní dům, SDH Lichkov a Redemptoristé se snažili zajistit co nejkvalitnější a nejpestřejší program.

sobotu 9. května 2009 se na Horu Matky Boží, už od ranních hodin, sjížděli pořadatelé i návštěvníci. Úvodní část, která byla duchovní, začínala slavnostním průvodem. V čele byl hlavní celebrant mše svaté, Mons. Dominik Duka – královéhradecký biskup – a jeho doprovod, za ním následovali zastupitelé Pardubického kraje, města Králík, okolních obcí a vysocí funkcionáři a zástupci hasičů z Pardubického kraje. Průvod uzavírali jednotlivé hasičské sbory v čele s polskou hasičskou hudbou a sbory nesoucí dvě sochy Sv. Floriana. Bylo vidět hasiče ve stejnokrojích, v helmách, s prapory a se sekyrkami. Při vstupu průvodu do chrámu Nanebevzetí Panny Marie zněly hasičské trubkové fanfáry. Na mši svaté v klášterním chrámu stáli jako čestná stráž hasiči v uniformách s prapory ve dvouřadu.  Mluvilo se nejen o svatém Floriánovi  - patronovi hasičů - ale také o službě a potřebnosti pomáhat jedni druhým, v čemž hasiči zastávají velmi důležitou úlohu. Po mši svaté proběhlo svěcení obou soch svatého Floriána, praporů a udělování vyznamenání. Venku pak následovalo svěcení hasičské techniky, kterou si mohli v další části dne návštěvníci prohlédnout.

 

Co všechno bylo tento den k vidění?  Lidé si mohli venku v areálu při poslechu živé hudby dát pečené prasátko nebo klobásku, pivo nebo točenou kofolu a kdo měl zájem, mohl se najíst v restauraci Poutního domu. Po čase oběda program pokračoval ukázkami mladých hasičů, stříkání ze džberovek, ukázkou zásahu vyprošťování osob z havarovaného auta profesionály a speciálním sekerkovým cvičením hasičů z Líšnice. Dále bylo možné prohlédnout si areál Hory Matky Boží, ambity kláštera a celé okolí, s výhledem na třetí nejvyšší pohoří – Králický Sněžník, a to nejen ze země, ale i z hasičské plošiny, která vynášela zájemce vysoko nad všechny okolní stromy. Kdo měl zájem, mohl se přímo od hasičů dozvědět něco o technice a vybavení jednotlivých hasičských aut. Pro děti byl k dispozici po celý den zdarma skákací hrad a nechyběly ani stánky s cukrovou vatou, perníky a dalšími pouťovými dobrotami. Pouť proběhla za krásného slunného počasí a příjemné atmosféry panující během celého dne, kterou vytvořili všichni zúčastnění hasiči a hlavně něco přes tisíc spokojených návštěvníků. 

 

Poděkování za uskutečnění a spolupráci při akci, která se konala pod záštitou radního  Pardubického kraje Ing. Petra Šilara, patří všem radním z Pardubického kraje, profesionálním i dobrovolným hasičům z okolních měst a obcí našeho kraje, a také jejich polským kolegům. Dále všem pořadatelům, kterými byl Hotel Poutní dům - Králíky, sbor dobrovolných hasičů (SDH) Lichkov a redemptoristé z Hory Matky Boží. Už nyní jste srdečně zváni na další poutě, které se budou konat v letošním roce na Hoře Matky Boží a stejně tak i na příští hasičskou pouť ke Sv. Florianovi v roce 2010.

 

Josef Kubiš

 


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.