Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatodušní svátky 2009 v Hradci Králové


Datum:

Svatodušní svátky 2009 v Hradci Králové

V katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové bude program svatodušních svátků (Letnic) obvyklý jako v předchozích letech. Zajímavostí bude premiéra 8. symfonie "Veni Sancte Spiritus" současného královéhradeckého skladatele Josefa Vodáka při svatodušním koncertu.

V předvečer Božího hodu svatodušního, tedy v sobotu 30. května 2009, bude biskup Dominik Duka OP udělovat svátost biřmování při pontifikální mši svaté v 18.30 h. K biřmování smějí přistoupit řádně připravení věřící z celé diecéze, kteří budou s sebou mít biřmovací lístek ze své farnosti. Následovat bude modlitební vigilie od 21.00 h s hnutím Světlo-Život, vedená P. Janem Rajlichem OP.

Samotná slavnost Seslání Ducha Svatého, neděle 31. května 2009, je vzhledem k titulu katedrály zároveň poutní slavností. Mše svaté budou podle běžného nedělního pořádku v 6.30, 9.30 a 11.00 h s tím, že mše svatá v 9.30 h bude pontifikální, celebrovaná diecézním biskupem. Hudebně ji doprovodí Cantores Gradecenses a Harmonie východočeských filharmoniků pod vedením Josefa Zadiny. V 17.30 jsou na programu zpívané nešpory s katedrální kapitulou a v 19.30 svatodušní koncert, při kterém vystoupí Helena Stočesová (klavír), Cantores Gradecenses, Severočeský filharmonický sbor a Harmonie východočeských filharmoniků (uměl. ved. Jiří Bečka) a Josef Zadina (dirigent). Při koncertu mj. zazní v premiéře 8. symfonie "Veni Sancte Spiritus" současného královéhradeckého skladatele Josefa Vodáka.

Ing. Vojtěch Macek, biskupský sekretář


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.