Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Blahořečení P. Toufara: postulátorem bude Tomáš Petráček, hradecký univerzitní kaplan


Datum:

Proces beatifikace se pomalu rozbíhá, pražská arcidiecéze, na jejímž území Toufar zemřel, oficiálně předala kauzu do Hradce.

Blahořečení P. Toufara: postulátorem bude Tomáš Petráček, hradecký univerzitní kaplan

Postulátorem kauzy blahořečení P. Josefa Toufara jmenoval biskup Jan Vokál doc. Tomáše Petráčka, hradeckého univerzitního kaplana a vedoucího katedry kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

 

Proces Toufarova blahořečení, který královéhradecký biskup inicioval letos na jaře, se pomalu rozbíhá, jednomyslně s ním souhlasili všichni čeští biskupové, kardinál Dominik Duka případ na konci července oficiálně předal královéhradecké diecézi, kde P. Toufar působil. Jinak by proces musel začít v Praze, kde Toufar v roce 1950 po převozu do nemocnice zemřel.

 

P. Josef Toufar byl brutálně utýrán v komunistickém žaláři, kam ho unesla tajná policie po takzvaném číhošťském zázraku, kdy se v Toufarově kostele při nedělní Mši svaté záhadně rozhýbal kříž na oltáři. V době, kdy se režim pokoušel oslabit vliv církve ve společnosti, chtěli jeho představitelé této události využít k zahájení politických procesů s duchovními. Ve snaze získat od P. Toufara nepravdivé doznání, že zázrak na popud Vatikánu zinscenoval, ho vyšetřovatelé ubili k smrti a neposkytli mu nutnou pomoc při doprovodných zdravotních potížích.

 

Úkolem postulátora je především shromáždit všechny potřebné podklady pro blahořečení. Ty se po završení procesu v diecézi posílají do Říma.

 

Doc. Tomáš Petráček se narodil v roce 1972, absolvoval gymnázium v Hořicích, vystudoval historii, etnologii a hospodářské a sociální dějiny na pražské filosofické fakultě, pokračoval na pražské teologické fakultě a na teologické fakultě ve Fribourgu.

 

Kněžské svěcení přijal v září roku 2005. V roce 2008 získal doktorát z teologie v Olomouci, absolvoval také několik zahraničních stáží ve Francii či Německu. Od roku 2007 je kaplanem Akademické duchovní služby v Hradci Králové a vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Vyučuje také na pražské teologické fakultě.

 

Je autorem mnoha knih a publikací. Jeho kniha Bible a moderní kritika získala na začátku letošního roku třetí místo v anketě Kniha roku Katolického týdeníku. Více zde

 

(ps)


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.