Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Hradci začal Týden otevřených kostelů


Datum:

Setkání a vzájemné poznání věřících a nevěřících Hradečáků, i tak by se dal charakterizovat evangelizační týden, který začal v pondělí 19. května.

V Hradci začal Týden otevřených kostelů

Pod patronací biskupského vikáře pro pastoraci Jana Linharta se v týdnu od 19. do 25. května uskuteční městská misie. „Poněkud skromněji navazujeme na Dny vzájemného poznání a porozumění konané před několika lety. Chceme podpořit Noc kostelů širší akcí, odbourat předsudky vůči církvi a přiblížit lidem víru v Krista. Vlastně neděláme nic zvláštního, pouze plníme to, co je úkolem každého křesťana, tedy hlásat radostnou Boží zvěst,“ říká otec Linhart.

„Dnešní člověk někdy jazyku církve moc nerozumí, ale duchovní hodnoty stále hledá. Proto využíváme všeobecně přístupné formy kulturních a společenských akcí jako jsou filmy, koncerty či přednášky,“ doplňuje organizátor Martin Suchomel. 

V pondělí a úterý se budou v kině Biocentrál konat projekce filmů s křesťanskou tématikou a následnou diskuzí. V pondělí to bude blok nazvaný Stopy Boha na Youtube se slovem mediálního odborníka a kněze Libora Všetuly, SDB a v úterý drama kněze za druhé světové války Devátý den, u kterého povede diskuzi historik a kněz Tomáš Petráček. Po oba dny doplní hlavní filmy kratší snímky s křesťanskou tématikou.

Ve středu se v kostele Českobratrské církve evangelické uskuteční od 17 hodin přednáška biskupa Václava Malého na téma Solidarita, spravedlnost a evangelium.

Čtvrteční koncert skupiny Smile Back v kostele Božského Srdce Páně na Pražském Předměstí od 17 hodin uvede pásmo svědectví o hledání Boha, kde nebude chybět možnost promluvy s knězem či přímluvné modlitby. Ještě předtím se od 15.30 na Náměstí 28. října před kostelem odehraje představení Divadla Víti Marčíka Robinson Crusoe. Na stejném náměstí budou celý den přítomny informační stánky Papežských misijních děl a projektu Net for God.  

Pátek bude jako v jiných letech patřit Noci kostelů (více o ní zde) a v sobotu se od 18 hodin v kostele Panny Marie uskuteční Večer chval při svíčkách ve stylu modliteb Taizé.

Týden otevřených kostelů uzavře v neděli od 11.30 do 16 hodin Zahradní slavnost pro rodiny v klášteře u sester de Notre Dame. Její součástí bude divadelní představení Děvčátko MOMO.

Podrobný program a další informace naleznete zde.

Projekt Týden otevřených kostelů finančně podpořilo Ministerstvo kultury a Královéhradecký kraj. Nad projektem převzali záštitu hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc a primátor města MUDr. Zdeněk Fink.

Pozdrav primátora MUDr. Zdeňka Finka

Vážení účastníci Týdne otevřených kostelů,

těší mě, že se právě Hradec Králové stal městem, kde tradiční akce Noc kostelů získala další rozměry. Rozrostla se časově, prostorově i programově. Z jedné noci je celý týden, z kostelů se vydává do kina či na náměstí a nabízí mnoho zajímavých společenských událostí.Přes to neztrácí svůj původní smysl a záměr. Pro někoho je to šance vidět známé stavby a umělecká díla jiným pohledem, pro jiného možnost sledování stop našich předků nebo příležitost k zamyšlení,tiché modlitbě, prosbě či poděkování. Hradec Králové jsou krásné a rozmanité kostely a kostelíky. Míjíme je ve všedních dnech, a přitom jsou neobyčejné. Každý je jiný, ale všechny spojuje základní myšlenka křesťanství, služba druhým.

Celá akce má v názvu slovo otevřených. Přeji proto organizátorům i návštěvníkům, aby jim tento týden otevřel podstatně víc než jen kostelni dveře.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.