Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jak pomáhá Tříkrálová sbírka


Datum:

Jak pomáhá Tříkrálová sbírka

Další rok je téměř za námi a v charitách se opět rozbíhají přípravy na Tříkrálovou sbírku. V tradičních lednových dnech, v době připomínky Tří králů, již poosmé zaplní naše města a obce skupinky koledníků, kteří budou prosit o příspěvek na pomoc potřebným. Je čas si trochu připomenout právě uplynulé období a zamyslet se nad nadcházejícími dny.

V roce 2007 se do Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi zapojilo celkem 29 profesionálních a dobrovolných charit, které vyslaly do domácností, institucí i do ulic měst a obcí přes 19 stovek (1946) skupinek tří králů, kterým se podařilo vykoledovat téměř 8 milionů korun (7 749 271,50 Kč). Tyto prostředky byly použity na realizaci řady projektů, jejichž cílem je pomáhat potřebným lidem u nás i v zahraničí.

Které to byly? Výtěžek sbírky v Hradci Králové a okolí byl použit na provoz a vybavení Poradny pro oběti domácího násilí. Oblastní charita Pardubice nakoupila zdravotnické pomůcky a podpořila provoz Střediška domácí péče. Farní charita Litomyšl rozšířila a obnovila nabídku regabilitačních a kompenzačních pomůcek pro půjčovnu. Rychnovská farní charita již tradičně použila část prostředků na přímou pomoc sociálně slabým rodinám s více dětmi a rodinám s postiženým dítětem. Oblastní charita Červený Kostelec zakoupila zdravotnické pomůcky a materiál pro Domov sv. Josefa v Žirči. Z mnoha aktivit Oblastní charity Ústí nad Orlicí zmíníme alespoň Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Letohradě, kde sbírka přispěla na nákup vybavení a provoz. Ve Studenci vybavili Charitní ošetřovatelskou službu dalšími zdravotnickými pomůckami. V Náchodě peníze pomohly při dovybavení Domu na půli cesty a přispěly na jeho provoz.

Diecézní katolická charita Hradec Králové, která zajišťovala organizaci Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi, podpořila z výtěžku Tříkrálové sbírky některé vlastní projekty, např. právní poradenství a zájmové aktivity pro uprchlíky a pomohla nemocným Huntingtonovou chorobou.

Ještě jednou děkujeme všem, kdo přispěli do Tříkrálové sbírky 2007. Rovněž děkujeme koledníkům a organizátorům, bez jejichž obětavé práce by nebylo možné tuto velkou akci zrealizovat. Věříme, že i v nadcházejícím roce 2008 se najde hodně lidí, kterým není lhostejný osud nemocných, starých, opuštěných a všech, kteří se bez naší pomoci neobejdou.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.