Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mladí ze čtyř zemí se v létě setkají v Hradci Králové


Datum:

Mladí ze čtyř zemí se v létě setkají v Hradci Králové

Zajímavé mezinárodní partnerství v oblasti pastorace mládeže se uskutečňuje již několikátým rokem mezi diecézemi čtyř evrospkých zemí. Letos přichází na řadu česká strana jako hostitel letního setkání.

Mezinárodní partnerství, jehož jádrem jsou letní setkání mládeže, se původně rozvíjelo pouze mezi německou diecézí Magdeburg a litevskou diecézí Kaišiadorys. Po několika letech jejich spolupráce se otevřely nové možnosti. V roce 2005 totiž v Magdeburgu proběhl velmi zdařilý týdenní předprogram XX. Světového dne mládeže. Poté byly jako partneři přizvány další dvě diecéze - španělská Cartagena a český Hradec Králové.

V tomto složení pak proběhla dvě letní setkání - předloni v Paneriai v Litvě (celkem cca 60 účastníků) a loni v Murcii ve Španělsku (celkem cca 80 účastníků). Náplní setkání je jednak duchovní program (mše svaté, katecheze), společenské vyžití (kulturní večery, výtvarné dílny, hudba, sport) a jednak poznávání té které země (vlastivědné výlety, turistika).

Letos se má konat setkání u nás. V minulém týdnu se uskutečnilo třídenní přípravné setkání vedoucích ze všech parnerských zemí. "Přes 60 mladých zde stráví prázdninové dny v termínu 2. - 17. srpna. Tématem setkání bude Přátelství, ke kterému budeme čerpat náměty z Exupéryho knížky Malý princ," sdělila Ludmila Horáčková z Diecézního centra pro mládež (při Biskupství královéhradeckém). To se snaží akci finančně zajistit a organizačně připravit, aby mladí ze čtyřech zemí mohli zavítat do Hradce Králové.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.