Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Týden modliteb za jednotu křesťanů


Datum:

Týden modliteb za jednotu křesťanů

K Týdnu modliteb za jednotu křesťanů, který se koná 18. – 25. ledna 2008, je připravena brožurka, která má pomoci s přípravou programů ve zmíněném týdnu. Najdete v ní kapitoly: "Pořadatelům Týdne modliteb za jednotu křesťanů", "Biblický text", "Uvedení do tématu", "Zdroj materiálu letošního Týdne modliteb", "Ekumenická bohoslužba", "Biblické úvahy a modlitby na osm dní", "Doplňující texty", "Ekumenická situace v USA", "Témata Týdne modliteb za jednotu křesťanů 1968 - 2008" a "Několik klíčových dat z historie Týdne modliteb za jednotu křesťanů". Motto týdne zní: "V modlitbách neustávejte." (1 Te 5,17)

 

Z předmluvy Pavla Černého, předsedy Ekumenické rady církví, a Mons. Františka Radkovského, delegáta pro ekumenismus České biskupské konference:

 

"Drazí sourozenci v Pánu Ježíši Kristu,

 

            v letošním roce 2008 se opět potvrzuje, že ekumenické hnutí se zrodilo z modliteb mnoha křesťanů. V dobách, kdy spolupráce církví byla ještě velmi omezená, našli se ti, kteří se modlili a prosili za Ducha svatého, který dává prožívat krásu a hloubku bratrských vztahů a záblesky jednoty v Pánu Ježíši Kristu již na této zemi. Sté výročí modlitebního oktávu je vynikajícím svědectvím o touze těch, kteří začali práci na jednotě křesťanstva ze správného konce. Před sto lety se v New Yorku začali modlit za jednotu a založili tak novou modlitební iniciativu, která v různých podobách pokračuje dodnes. Je více než symbolické, že letošní program byl opět připraven v New Yorku a připomíná tak stoletou historii Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

 

            Také v naší vlasti uplynulo sto let od Prvního mezinárodního unionistického sjezdu na Velehradě, který zahájil řadu sjezdů zaměřených na jednotu křesťanů, a mnoho let se již konají jednak Alianční modlitební týdny a také Týden modliteb za jednotu křesťanů. Jménem Ekumenické rady církví a České biskupské konference Vám doporučujeme tento modlitební program, abyste ho využili při společných bohoslužbách a modlitebních setkáních. Program může dobře sloužit pro bohoslužby Slova a modliteb místních církví. Je vhodné vystřídat kazatele a zapojit shromážděné křesťany do modliteb. Na základě Božích slibů smíme věřit, že Pán Bůh modlitby slyší a že svými přímluvami klademe dobrý základ pro další spolupráci křesťanů v naší zemi.

 

            Věříme, že Týden modliteb za jednotu křesťanů přispěje významným dílem k hlubší důvěře, vzájemnému naslouchání a především ke společnému uctívání Pána Boha, který ze své lásky a milosti poslal svého Syna na tento svět. Dejme při společných bohoslužbách prostor pokání, písním chval, inspiraci ze zvěstování Božího slova a vroucím modlitebním přímluvám. Dejme se v modlitbách vést zvěstovaným Božím slovem podle navržených textů a naléhavými potřebami naší společnosti i celého světa.

 

            Ať Pán požehná Vašim setkáním a sestoupí na Vás mocí svého Ducha, který je Duchem jednoty v Kristu! "

 


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.