Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Den otevřených dveří u salesiánů v Pardubicích


Datum:

Den otevřených dveří u salesiánů v Pardubicích

V rámci oslav 120. výročí smrti svatého Jana Bosca, turínského kněze a zakladatele řádu salesiánů, se uskuteční Den otevřených dveří a bohatý víkendový program v salesiánském domě v Pardubicích.

Pardubice 1.2.2008: Po včerejším svátku sv. Jana Bosca připravili pardubičtí salesiáni na dnešek Den otevřených dvěří ve svém centru na Zborovském náměstí, určený jak dětem, které mají dnes pololetní prázdniny, tak všem zájemcům z řad veřejnosti a spolupracovníků díla. Oficiální části programu od 14 hodin se zúčastní také královéhradecký biskup Dominik Duka.

Zítra 2. února od 8 hodin se na dvoře domu koná tradiční masopustní zabíjačka, jejíž výsledky návštěvníci okusí k obědu. Nechybí samozřejmě duchovní program - od 10 hodin v kapli sv. Václava poběží zamyšlení nad některými salesiánskými světci, ve 12 hodin bude slavná mše svatá ke sv. Janu Boscovi. Po obědě se nabízí možnost sportovních aktivit.

V neděli 3. února od 16 hodin proběhne pěvecká soutěž pro děti 1. stupně ZŠ a mladší s názvem "Cantate Bimbi".

Pardubičtí salesiáni se dlouhá léta zabývají výchovou dětí a mládeže a ve svém domě, který získali r. 1991 zpět do vlastnictví, zřídili od r. 1995 Salesiánské středisko mládeže a obnovili kapli sv. Václava pro veřejnost. Středisko funguje jako nízkoprahové zařízení pro kteréhokoliv mladého člověka, který má zájem poznat nové kamarády, zahrát si stolní a společenské hry nebo si jen tak rekreačně zasportovat, anebo něco nového se naučit. Od konce r. 2006 se středisko rozšířilo ještě o Multifunkční centrum se zaměřením na pomoc dětem z dětských domovů, kde formou rozvojových kurzů a počítačových dovedností rozšiřují děti svoje poznatky o sobě samém, o možných způsobech života a práce a díky dalším aktivitám, jako jsou např. dny pro dětské domovy poznávají další kamarády. Za první rok fungování projektu se salesiány spolupracuje více než polovina dětských domovů na území Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Salesiáni nabízí pěkný areál s tělocvičnou a horolezeckou stěnou, místností pro stolní tenis, venkovním zatravněným hřištěm pro malou kopanou nebo odbíjenou a třeba i dětským hřištěm. Do budoucna plánují ještě rekonstrukci hřiště a výstavbu plochy pro  minigolf, kde by rádi o víkendech přivítali hlavně celé rodiny, aby i rodiče nezapomněli si se svými dětmi hrát. To všechno s pěkným víceúčelovým sálem pořídili nejen ze svých aktivit, ale i za pomoci dotací z magistrátu, kraje i EU.

Den otevřených dveří je zároveň poděkováním všem, kteří jakýmkoli způsobem přispěli k rozvoji výchovné práce salesiánů v Pardubicích. Prohlídka prostor i audiovizuální prezentace z některých akcí napovídá, že salesiáni mladým rozumí, že jejich výchovný systém, záležející v přátelském prostředí a veselé atmosféře dokáže mladé povzbudit dobrým směrem.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.