Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Světový den nemocných a lurdské výročí v Hradci Králové


Datum:

Světový den nemocných a lurdské výročí v Hradci Králové

Na 11. únor připadá v církevním kalendáři památka Panny Marie Lurdské, tento den je tradičně také Světovým dnem nemocných. V Hradci Králové zavítal zdejší biskup Dominik Duka již po několikáté do Fakultní nemocnice, aby při této příležitosti navštívil nemocné a pobesedoval se zdravotníky. Program letos rozšířila i zvláštní mše svatá k lurdskému výročí.

Světový den nemocných ustanovil papež Jan Pavel II. v roce 1992, a to velmi příhodně na 11. únor, tedy na památku Panny Marie Lurdské, neboť Panna Maria je uctívána mj. jako Uzdravení nemocných. Samotné francouzské Lurdy jako místo zjevení Panny Marie, od nějž letos uplyne 150 let, se staly poutním místem všech nemocných, z nichž mnoho si zde vyprosilo uzdravení.

V Hradci Králové proto včera (11. února) proběhl bohatý program za účasti biskupa Dominika Duky.

Ve 14 hodin navštivil biskup spolu s generálním vikářem Josefem Sochou nemocné děti i personál na Dětské klinice Fakultní nemocnice. Po besedě s nimi celebroval pro všechny zájemce z nemocnice v 15:45 mši svatou v přednáškovém sále Kliniky onkologie a radioterapie. Poté v 17 hodin proběhlo setkání s vedením nemocnice v čele s jejím ředitelem Leošem Hegerem a zdravotnickým personálem.

Navečer na 18. hodinu se biskup Dominik Duka přesunul do kostela Božského Srdce Páně, aby zde spolu s arcibiskupem Karlem Otčenáškem a několika kněžími slavil mši svatou u příležitosti 150. výročí zjevení Panny Marie v Lurdech. Slavnostní bohoslužbu připravily farnost Hradec Králové - Pražské Předměstí, Diecézní poutní centrum a pobočka Českomoravské Fatimy. Následná modlitba u sochy Panny Marie Lurdské byla příležitostí k získání plnomocných odpustků. Program doplnilo promítání filmu o Lurdech.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.