Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zájem obyvatel azylových domů o pracovní aktivity roste


Datum:

Zájem obyvatel azylových domů o pracovní aktivity roste

Více než pět desítek obyvatel hradeckého azylového domu a domova pro matky s dětmi využilo v uplynulém roce 2007 nabídky pracovní činnosti v rámci projektu „Centrum aktivního přístupu k zaměstnání znevýhodněných skupin na trhu práce“ (zkrácený název: „Aktivní přístup“). Jeho realizaci druhým rokem zajišťuje Diecézní charita Hradec Králové v partnerství s hradeckou oblastní charitou. Tento projekt zaměstnávání lidí bez domova, které mají problémy s pracovním uplatněním na trhu práce, je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jeho vypracování finančně podpořil Magistrát města Hradec Králové.

Výpomoc v humanitárním skladu diecézní charity, ale také při údržbě azylového domu a okolního prostranství na Pouchově, dále třídění použitého ošacení pro lidi v nouzi nebo práce v rukodělné dílně, tak to jsou nejčastější pracovní činnosti, které v rámci výše zmíněného projektu nabízejí sociální pracovníci charity zejména obyvatelům Domu Matky Terezy, azylového domu pro muže v Hradci Králové. V roce 2007 jich využilo této nabídky přes pět desítek, byly mezi nimi také ženy z nedalekého domova pro matky s dětmi.

 

Za práci dostávají obyvatelé azylových domů odměnu, kterou využívají na uhrazení nájmu nebo stravy. Důležitá je pravidelná nabídka práce a motivace“, vysvětluje Jiří Havelka z diecézní charity, vedoucí projektu. „Počet zájemců o pracovní aktivity postupně roste. Naším záměrem je, aby se u této skupiny obyvatel redukovala jejich závislost na systému sociální pomoci a aby se naučili sami řešit své problémy“, doplnil Havelka.

 

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ), opatření č. 3.1.1 Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání. Jeho vypracování finančně podpořil Magistrát města Hradec Králové. Rozpočet projektu je 1 551 738,- Kč. Jeho realizace byla zahájena 1. ledna 2007 a bude probíhat do 30. 6. 2008.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.