Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Týden modliteb za mládež


Datum:

Týden modliteb za mládež

Myšlenka uskutečnit Týden modliteb za mládež v královéhradecké diecézi vznikla v souvislosti roku evangelizace (téma roku v diecézi) a poselství papeže Benedikta XVI. mládeži. Svatý otec v něm vyzývá k misijnímu působení a odvážnému a nebojácnému hlásání evangelia. Zároveň upozorňuje, že každá taková aktivita musí vycházet z vytrvalé modlitby ve společenství. Smyslem je intenzivně předkládat Bohu ve společenství církve mladé lidi se vším, co prožívají. Může to být šance pro celou farnost, třeba i pro vzájemnou snahu o zlepšení mezigeneračních vztahů.

„Jakou mládež si vymodlíme, takovou budoucnost budeme mít!“

 

Týden začne pátou neděli postní - 9. března 2008 a bude završen v sobotu 15. března 2008, kdy se v Hradci Králové uskuteční Diecézní setkání mládeže.

Tento projekt je nabídnutý každému bez ohledu na věk. A to jak celým farnostem, tak malým společenstvím i jednotlivcům. Cílem je pravidelná a vytrvalá modlitba ve společenství nebo modlitba osobní (dle možností každého).


Základem je modlitba za mládež (viz. str. 5 brožury v příloze). Dále jsou pro každý den připravená témata k rozjímání. Týkají se jednotlivých vztahů, ve kterých mladí lidé žijí – vztah k Bohu, k sobě, k rodině, k vrstevníkům, ke světu a k farnosti. Ke každému tématu je nabídnutý úvod, modlitba, biblický text, komentář, přímluvy a náměty pro zlepšení daného vztahu skrze konkrétní skutek. Pro sedmý den je připraveno rozjímání křížové cesty, do které můžeme vtisknout všechny obtíže a bolesti, na které jsme narazili v modlitbě předchozích dnů.

 

Prožívání tohoto týdne může mít mnoho podob. Ve farnosti je dobré se sejít k modlitbě každý den ve stanovenou hodinu nebo připojit modlitební chvíli k pravidelné mši svaté (před nebo po mši svaté, dle místních zvyklostí), případně zařadit bohoslužbu slova. Úkolem společenství mládeže je aktivně se podílet na přípravě a realizaci Týdne modliteb ve farnosti, vzájemně si pomoci s realizací konkrétních skutků, které mají umožnit hlouběji prožít dané téma. Dalším úkolem je připravit následné aktivity (viz. dále). Připravený materiál může posloužit jako průvodce také tomu, kdo nemá možnost zúčastnit se společné modlitby. Texty jsou pouze námětem, je možné je použít v plném rozsahu i částečně, upravit či tvořivě doplnit.

Toto modlitební zázemí má být východiskem pro následné evangelizační aktivity mládeže. Nemá se totiž jednat jen o „vnitřní“ záležitost farnosti, či jednotlivých veřících, ale záměrem je na základě společné modlitby „přivést ke Kristu ty, kteří ho ještě nepoznali“. Nevěřící, či sympatizující mládež nemůžeme přivést rovnou do kostela na bohoslužby, protože by nerozumněli ději, který se tam odehrává. Je třeba vhodným způsobem navazovat vztahy a vytvářet přijatelný prostor, kde se příchozí mohou s Kristem setkat.

Navrhujeme mladým lidem pozvat ve velikonoční době své kamarády a vrstevníky na např. přijatelnou oslavu Velikonoc, sportovní turnaj, taneční zábavu, výlet, atd. Je také vhodné uspořádat diskusní setkání na některé z témat zpracovaných pořadem České televize Exit 316 (aktuální informace a materiály je možné získat na www.multivitamin316.cz) Nemusíme hned dělat velké věci, stačí, když nebudeme spát za pecí a uděláme první krok.

Tento materiál k Týdnu modliteb za mládež je možné získat i v elektronické podobě na http://www.diecezehk.cz/ nebo zde pod textem v připojené příloze. Při nejasnostech jsou vám připraveni pomoci vikariátní kaplani pro mládež a pracovnice Diecézního centra pro mládež (e-mail: dcm [at] diecezehk.cz (dcm[at]diecezehk[dot]cz), tel. 495063421)

Děkujeme všem, kteří se připojí k tomuto diecéznímu projektu a semknou se v modlitbě za aktéry naší společné budoucnosti.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.