Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecézní setkání mládeže


Datum:

Diecézní setkání mládeže

V sobotu před Květnou nedělí se sešlo na osm set mladých křesťanů na Diecézním setkání mládeže v Hradci Králové, aby společně oslavilo XXIII. Světový den mládeže. Mottem letošního setkání byl verš ze Skutků apoštolských „Dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky.“  

Dopolední program probíhal v sále královéhradecké Filharmonie, kde mladé uvítali sídelní biskupové Dominik, Karel a Josef.  Dominik Duka mimo jiné připomněl, že je tento rok významný pro královéhradeckou diecézi tím, že jsme mohli oslavit 700 let od vystavění katedrály Sv. Ducha. Otec biskup Josef Kajnek  mladým popřál, aby se jim podařilo splnit úkol, který dostali od Svatého Otce, snažit se získat alespoň jednoho mladého člověka pro Krista. Podotkl, že když budou mladí úspěšní, rád pronajme pro příští setkání větší sál.

P. Marcel Javora ve své katechezi přirovnával Ducha svatého k učiteli, který nám napovídá, a k „Boží kosmetice“, která vyhlazuje a zkrášluje naši duši do Kristovy podoby. Jeho slova doplnila osobní svědectví Petra Diblíka, Markéty Čápové a P. Radka Martinka, ze kterých si mladí mohli odnést povzbuzení: „Když budu poslouchat Boží hlas, všechno vyjde.“ Dopolední program obohatila také scénická ztvárnění hlavního tématu.

Během odpoledne se mladí mohli zapojit do různých aktivit, které probíhaly na Biskupském gymnáziu. Zájemci se například mohli zamýšlet s Mons. Dominikem Dukou nad otázkou evangelizace, s Mons. Tomášem Holubem diskutovali nad otázkou víry v dnešním světě, dobrému využívání mediálních prostředků byl věnován workshop „Mobil, PC, net – zblbne tebe hned!“ a o hloubce velikonočních tajemství a smyslu křesťanských symbolů si mladí mohli popovídat s P. Janem Uhlířem.

Zastavení křížové cesty vycházely z šesti rovin vztahů (k Bohu, k sobě, k rodině, k vrstevníkům, ke světu a k farnosti), které tvořily jednotlivá témata na každý den Týdnu modliteb za mládež. Setkání vyvrcholilo slavnostní mší svatou v katedrále Sv. Ducha.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.