Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mezinárodní den památek a prezentace nové poštovní známky města Hradce Králové


Datum:

Mezinárodní den památek a prezentace nové poštovní známky města Hradce Králové

V rámci Mezinárodního dne památek budou v pátek 18. dubna 2008 v Hradci Králové zpřístupněny pro věřejnost katedrála Svatého Ducha a kostel Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí. Obě budovy budou otevřeny od 11 do 17 hodin a k dispozici bude průvodcovská služba. Zároveň bude vydán při této příležitosti pamětní list a slavnostně představena letos vydaná známka s motivem města Hradce Králové a nominální hodnotou 15 Kč, a to v 16 hodin v biskupské rezidenci na Velkém náměstí.

Hradec Králové: Mezinárodní rada pro památky a sídla ICOMOS při UNESCO už před 25 lety vyhlásila 18. duben jako Mezinárodní den památek a sídel. Tento den tak nabízí příležitost uvědomit si hlouběji nejen cenu a význam kulturního dědictví, ale i potřebu úsilí k jeho ochraně a uchování. Pro rok 2008 zvolila ICOMOS společné téma „Sakrální dědictví a posvátná místa“, které je pro Českou republiku, poznamenanou fatální devastací církevních památek v druhé polovině minulého století, zvláště významné.

Předpokladem pozitivního vztahu k sakrálním památkám, ať už je vnímáme jako místo pro niterné setkání s Bohem, hledání a nalézání smyslu své existence, nebo jako svědka historie místa, kde žijeme, či významného prvku urbánního a krajinotvorného, je jejich poznání.

Biskupství královéhradecké reaguje na tuto výzvu zpřístupněním nejvýznamnějších církevních památek v Hradci Králové – katedrály Svatého Ducha a kostela Nanebevzetí Panny Marie v historickém jádru města pro veřejnost. Dne 18. dubna budou v době od 11:00 do 17:00 hodin oba kostely otevřeny, připravena je i průvodcovská služba a k dispozici budou také nově vytištěné průvodce.

Současně však Biskupství královéhradecké nevnímá Mezinárodní den památek a sídel jako jednorázovou akci, jak je u podobných vyhlášených dnů neblahým zvykem, ale jako impuls pro trvalý zájem o kulturní dědictví i pro další službu občanům a návštěvníkům města.

Katedrála Svatého Ducha, která v letošním roce slaví své 700. jubileum, bude přístupná pro návštěvníky i v dalších dnech, a to každý čtvrtek kromě prvního čtvrtku v měsíci v době od 15:30 do 16:00 hodin, každou první sobotu v měsíci jsou připraveny noční prohlídky v době od 20:00 do 22:00 hodin a volný vstup do katedrály bude možný i každou neděli od 14:00 do 17:00 hodin. Kromě toho bude katedrála přístupná i v rámci čtvrtečních prohlídek starého města a sobotních večerních prohlídek Bílé věže organizovaných Informačním centrem nebo na individuální objednávku škol a jiných skupin. Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie bude prozatím přístupný pro návštěvníky v pondělí až pátek v době od 11:00 do 12:00 hodin a od 13:30 do 15:00 hod., pro hlavní turistickou sezónu se připravuje rozšíření této služby.

Kontakt: Ing. Jan Doskočil, doskocil [at] diecezehk.cz (doskocil[at]diecezehk[dot]cz)


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.