Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Antverpská polyglota a Kristus s Nikodémem – prezentace zrestaurovaných uměleckých děl


Datum:

Antverpská polyglota a Kristus s Nikodémem – prezentace zrestaurovaných uměleckých děl

Prezentace dvou nově zrestaurovaných historických uměleckých děl se uskuteční ve středu 7.5.2008 ve 14.30 hodin v biskupské rezidenci na Velkém náměstí v Hradci Králové. Představena bude vícesvazková bible tzv. Antverpská polyglota a obraz Kristus s Nikodémem.

K jednotlivým dílům uvádíme:

Kristus s Nikodémem: Jedná se o velmi kvalitní práci zatím neurčeného autora. Na základě restaurátorského zásahu bylo zjištěno, dle struktury plátna a procentuálního obsahu křemíku ve žluti, že obraz byl namalován v Itálii. Dále byly zjištěny autorské zásahy na postavě Nikodéma. Tedy se nejedná o kopii, jak se předpokládalo, ale o originál. Obraz bude kunsthistoriky dále zkoumán. Obraz restauroval ak. mal. Roman Ševčík.

Antverpská polyglota: Osmisvazková vícejazyčná bible z let 1569-1572 vydaná v Plantinově knihtiskárně v Antverpách. Její vydání podporoval španělský král Filip II. Je jednou s polyglot vydaných v 16. stol. v době humanismu a zájmu o původní biblické texty. Sloužila jako předloha českého překladu deuterokanonických knih Bible kralické. Dílo restaurovala Markéta Tomková a její tým.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.