Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Historicky první Týden vzájemného poznání a porozumění skončil úspěšně!


Datum:

Historicky první Týden vzájemného poznání a porozumění skončil úspěšně!

V neděli 18. května 2008 skončil v Hradci Králové unikátní projekt, který zaujal tisíce lidí nejen ze samotného města, ale rovněž z dalekého okolí. Pod názvem Týden vzájemného poznání a porozumění proběhla celá řada akcí, které si kladly za cíl navázat otevřený dialog mezi věřícími na jedné straně a hledajícími či přímo sekulární veřejností na straně druhé.

„Věděli jsme, že nepůjde o jednoduchý úkol. V otázkách vztahu mezi věřícími a nevěřícími existuje stále celá řada předsudků. Proto se nám v první řadě jednalo zejména o to nastavit samotnou vzájemnou komunikaci. Společně s ostatními křesťanskými církvemi a společenstvími, které se společně s námi na celém projektu podíleli, jsme chtěli vytvořit takové podmínky, aby k nám měl během celého týdne přístup kdokoliv, kdo projeví zájem. Cílem bylo otevřeně prezentovat pocity a životní názory královéhradeckých křesťanů“, prozradil trvalý jáhen ing. Arsen Kostanjan z Královéhradecké diecéze. Věřící ale podle něj chtěli zároveň sami poznat to, jak žijí ti, kteří se buď ke křesťanství vůbec nehlásí nebo jsou ve fázi určitého hledání. „Z toho důvodu bylo v programu mnoho rozmanitých akcí, kde byla možnost volné diskuze s účinkujícími. Právě během těchto debat bylo možné položit ty nejrůznější otázky na témata, která do té doby mohla být pro řadu návštěvníků určitým způsobem tabuizovaná. Když jsme bilancovali ohlasy a návštěvnost jednotlivých akcí, zjistili jsme, že o tyto debaty byl mimořádný zájem právě mezi hledající nebo zcela sekulární veřejností “, dodal ing. Arsen Kostanjan.


Celý tento projekt byl v tuzemských poměrech něčím naprosto novým. „Týden vzájemného poznání a porozumění byl v našich zemích jakousi předpremiérou. Vycházel z určité inspirace z programů, které proběhly ve velkých evropských velkoměstech. Nemohli jsme tedy jednoduše kopírovat, ale bylo nutné naopak zapojit vlastní inspiraci a celý program adaptovat na stotisícové město Hradec Králové“, prohlásil biskup královéhradecký Dominik Duka, který zároveň připomněl, že už samotná fáze přípravná byla nadmíru důležitá. „Právě proto, že jsme byli v této podobě první, bylo nutné přistoupit v dostatečném předstihu k nejrůznějším historickým, náboženským i kulturně-společenským analýzám. Důležité bylo samozřejmě získat pro tuto akci i duchovní působící v Hradci Králové, a to jak katolické tak i ty z ostatních křesťanských církví. Další podstatnou věcí bylo přesvědčit o potřebě určité větší otevřenosti a vstřícnosti i samotné věřící, což se dle ohlasů rovněž úspěšně podařilo“, dodal biskup.


Týden vzájemného poznání a porozumění trval od 12. do 18. května 2008. Za tu dobu se na mnoha místech Hradce Králové uskutečnila řada divadelních i filmových představení, koncertů, přednášek, besed i jiných akcí. Kromě duchovních se celého programu zúčastnily i mnohé známé a zajímavé osobnosti. „Z těch, o které byl bezpochyby největší zájem ze strany veřejnosti, jmenujme například profesora Tomáše Halíka, jehož program dobře připravil studentský klub Salaš, dále pak doktora Jiřího Grygara, moderátora Václava Moravce a další (Prof. Radim Palouš, Prof. Jiří Sláma, Prof. Petr Pokorný)“, prozradil ing. Arsen Kostanjan. Velký zájem byl podle něj také o závěrečný slavnostní koncert, který se uskutečnil přes počáteční nepřízeň počasí na nádvoří Nového pivovaru za účasti oblíbené zpěvačky Evy Pilarové, pěveckého sbor Boni Pueri a Posádkové hudby Hradec Králové.


Organizátoři jsou s účastí veřejnosti velice spokojeni. „Obzvlášť potěšující je určitě také ten fakt, že mezi účastníky Týdne vzájemného poznání a porozumění byla minimálně třetina těch, kteří nepatří mezi praktikující křesťany“, prozradil biskup Dominik Duka, podle kterého patří velký dík i všem institucím, jež se na celém projektu podílely. „Nyní už probíhají podrobné analýzy, jejichž cílem je nejen komplexně zhodnotit celou akci, ale zároveň se už pomalu připravit na další ročníky“, dodal.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.