Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hipoterapie ve Sluníčku


Datum:

Hipoterapie ve Sluníčku

Středisko rané péče Sluníčko v Hradci Králové poskytuje odbornou pomoc rodinám s dětmi do 7 let s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením v Královéhradeckém kraji již od roku 2004. Díky opakované podpoře Fondu T-Mobile, který spravuje Nadace VIA, již druhým rokem poskytuje mimo jiné také hipoterapii.

Hipoterapie je jednou z nejpřirozenějších léčebných metod, při níž díky trojrozměrnému pohybu koně dochází k ustavičnému střídání napětí, uvolňování těla a ztuhlých svalů dítěte, které je nuceno neustále se přizpůsobovat pohybové sinusoidě koňského hřbetu, a to i při své naprosté pasivitě. Hipoterapie zlepšuje chůzi, oslabuje svalové napětí, pomáhá rozvoji dosud nezvládnutých pohybů a jejich koordinaci, zesílení a sjednocení senzomotoriky, zlepšení rovnováhy, znovunabytí řeči, zvyšování sebedůvěry i zlepšování adaptace jednotlivých účastníků terapie.

"Rodiče jsou za tuto službu moc vděčni. Díky hipoterapii pozorují u svých dětí další pokrok, radost a spokojenost a navíc jsou rádi za setkání s jinými rodinami. Pro postižené děti a jejich rodiny je to velmi významná a účinná pomoc," říká vedoucí Střediska rané péče Sluníčko Mgr. Radka Odehnalová. Hipoterapie, která probíhá v Rybné nad Zdobnicí pod odborným vedením hipoterapeuta a hipologa v těchto měsících dvakrát v týdnu, se účastní 29 dětí. Výše grantu pro letošní rok představuje částku 50 000 Kč.

Velice vítanou službou pro rodiče je také půjčování hraček, kompenzačních pomůcek, odborné literatury. Díky podpoře NROS v rámci projektu Pomozte dětem! ve výši 43 000 Kč byly zakoupeny další pomůcky, které dnes pomáhají pracovnicím i rodičům při nácviku dovedností jejich ratolestí. "Za jakoukoliv podporu našeho střediska jsme vděčni, jelikož poskytnuté dary můžeme využít na zkvalitnění práce s dětmi a rozšíření naší nabídky. Významným přínosem bylo i získání nového automobilu a příspěvku na provoz od firmy International Power Opatovice, čímž se stala naše terénní služba daleko dostupnější. Všem dárcům, i těm, kteří nám přispívají v rámci veřejné sbírky, Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR, Královéhradeckému kraji a Městu Hradec Králové chci touto cestou moc poděkovat," připojuje své poděkování Radka Odehnalová.


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.