Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Malý princ provází setkání mladých ze čtyř zemí


Datum:

Malý princ provází setkání mladých ze čtyř zemí

Odpočinek cestou ze SněžkyUž před vchodem do církevního domova mládeže sester salesiánek v Hradci Králové - Kuklenách je slyšet ryčnou zábavu z nitra domu, který - ač jsou prázdniny - nezeje prázdnotou, neboť zde našlo zázemí na 70 mladých z Česka, Litvy, Německa a Španělska. Od 2. do 17. srpna tu prožijí mnoho společného... Právě probíhá španělský večer. 

Toto mezinárodní partnerství čtyř diecézí má počátky v roce 1995, kdy se začala v létě setkávat mládež z německého Magdeburg a litevského Kaišiadorysu. Po světovém dni mládeže v Kolíně nad Rýnem v roce 2005 byl přizván i český Hradec Králové a španělská Cartagena.

Tématem letošního setkání je Saint-Exupéryho Malý princ jako vzor přátelství. To je mezi účastníky znát na každém kroku, na chodbě mě s hrdostí na zvládnutou první lekci češtiny vítá jedna z Litevek: „Ahoj frajere.“ Na stěně visí kapsičky se jmény, kam si mohou přítomní navzájem psát vzkazy. K tomu mi koordinátor akce Karel Macek doplňuje: „Komunikace mezi mládežníky je opravdu živá, sami od sebe si ve volném čase pořádají jednoduché jazykové kurzy či školičku hiphopového tance. Jsem velmi spokojen s jejich ukázněností.“ I když se mluví převážně anglicky, soužití jim usnadňují čtyřjazyčné slovníčky a zpěvníky. 

Program výměnného pobytu je velmi pestrý a zaměstnává celého člověka, takže kromě katechezí, které rozpracovávají zmíněné téma, připravují jednotlivé země kulturní večery, je možnost si zasportovat, nechybí výtvarná a hudební zábava a samozřejmě zde má své místo společná modlitba a účast na mši svaté. K tomu dva týdny nabízejí řadu výletů - do Prahy, na svatovavřineckou pouť na Sněžku, pár dnů stráví účastníci v centru Vesmír v Orlických horách. Bez zajímavosti není, že mládež nechce prožít čas jen pro sebe, a tak po vzoru předchozích setkání je jeden den věnován pomoci v okolí: „Loni jsme ve Španělsku navštívili domov důchodců s připraveným divadlem a animovanou mší svatou, letos nás čeká práce v areálu fakultní nemocnice, měli bychom pracovat hlavně na zahradě,“ vysvětluje Ondřej Knapp, který se účastní už podruhé.

Prostředí bývalého minoritského kláštera a nynější internát poskytuje příhodné podmínky pro všechny části programu - společenský sál, kapli, sportoviště, čtvercový travnatý dvůr, jehož kouty jsou o to příhodnější, že se do nich mohou odebrat na dělený program národní skupiny. O pohodlné bydlení a stravování se stará asi šestičlenný tým, při jehož návštěvě jsem se dozvěděl, že cizinci byli poněkud zaskočeni českými knedlíky, když pro jídlo chodili s rezolutním prohlášením: „Only one.“

Setkání připravuje Diecézní centrum pro mládež už od loňska, podařilo se na něj sehnat prostředky z programu Evropské unie „Mládež v akci“, záštitu nad konáním převzal jak sídelní biskup Dominik Duka, tak primátor města Otakar Divíšek. S oběma představiteli se účastníci měli možnost setkat, vyslechnout si jejich zdravice a předat malé pozornosti.

Další den mezinárodních prázdnin uzavírá modlitební kruh, v němž se při čtení žalmu střídají po verších čtyři jazyky přítomných mladých lidí. Doprovázející španělský kněz José Antonio Canocano mi stranou spokojeně říká, že se mu líbí opravdové sdílení. „Jsou tu štastní,“ dodává.

Dojmy účastníků:

„Moc mě zaujala Praha, je tu mnoho zajímavého, hráli jsme hru na Japonce - kdo vyfotí víc památek.“ Paz, Španělsko

„Líbí se mi tu, je tu leccos podobné - při českém večeru nás vítali chlebem a solí, zdejší tance vlastně také. Španělé zase předvedli svou módu.“ Kotryna, Litva

„Malého prince jsem četla asi čtyřikrát, poprvé, když mi bylo deset. Oslovila mě španělská katecheze o vnímání přátelství.“ Luise, Německo

„No, španělský večer byl opravdu vynikající!“ Zbyněk, Česko

(zpracováno pro Katolický týdeník)


Další zprávy

Z diecéze, Ze světa

S biskupem Janem o Eucharistickém kongresu v Ekvádoru

Jak prožil kongres a co z něho přináší do naší země?
Česko

Katolický týdeník volně dostupný v digitální verzi

Povodňová situace komplikuje doručování periodika.
Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.